Sidebar Ads

Arguvan Haber

KAVURGA NEDİR?

KAVURGA 


        Arguvan, Hekimhan gibi bir çok yerleşim birimlerinde Anadolu insanlarının kışlık çerezidir.
      
        Köy halkımız  kış aylarında odun, tezek sobalarını üzerinde veya ekmek pişirilen şaçların içindeki sıvalar dökülerek o saçların içinde hiç bir işlemden geçirilmemiş buğdayları ateş üzerinde kavururlardı. Ekonomik durumu biraz daha iyi olan aileler ise güz aylarında kaynattıkları bulgurlardan bir kısmını kışın kavururdu. Bazı aileler de eğer nohut ekmiş ve nohutlarının satamamışlarsa ya da satmamışlarsa onlarda nohutlarını akşamdan ıslatır ve kavurarak (leblebi) misali nefis kavurga yaparlardı.
        Kışlık çerez olarak değerlendirilen kavurgalar  okula giden öğrencilerin ceplerine konur, okulda yemeleri sağlanırdı. Bazen akşam ev ziyaretlerine gelen misafirlere ikram edilirdi.
       Halkımızın bir kış boyu vaz geçemediği bir çerez türü idi
yiyenlere afiyet olsun.

                                                                         İsmail AKBABA 






















Yorum Gönder

0 Yorumlar