Sidebar Ads

Arguvan Haber

ARGUVAN'IN TARİHİ



ARGUVAN'IN TARİHİ

         Anadolu Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış bir bölge olmasından dolayı   Anadolu'nun her karış toprağından tarihler fışkırmaktadır.

         İlçenin tarihi hakkında elimizde yazılı bir belge bulunmamasına rağmen ilçede bulunan bir çok tarihi eser ve kalıntılarla ilçenin tarihinin eski çağlara dayandığını söylemek mümkündür. İlçemiz'de delil olarak elimizde bulunan en önemli tarihi eserler Morhamam köyü, Karahüyük köyü, Tarlacık ( Horumhan höyüğü) köylerinde  bulunan höyükler ve Karababa harabelerinden elde edilen bulgulardır.
   
       İlçemiz 1514 yılından itibaren Osmanlı imparatorluğunun hakimiyetine girdiğinden dolayı  1518- 1530 ve 1560 yıllarında yapılan sayım sonucunda Osmanlı İmparatorluğunun kayıtlarında yazılı olarak yer alabilmiştir.1520 tarihli Osmanlı İmparatorluğu kayıtlarında 116 köy, mezra ve yerleşim birimlerinin kayıtlarına rastlayabiliyoruz. * XVI. Tahrir kayıtlarına göre  Arguvan'da ermeni yerleşim birimine rastlanmamıştır. Günümüzde bu yerleşim birimlerinin bir çoğu Arapkir, Hekimhan, Yazıhan ve Baskil ilçelerine idari olarak bağlılar.


           Osmanlı İmparatorluğu zamanında  her ne kadar ilçe statüsü verilmişse de Arguvan zaman zaman Elazığ Maden ilçesine ve bir süre de Diyarbakır sancağına bağlanmış.  Daha sonrada bir süreliğine  Tahir bucağı adı ile Arapkir İlçesine bağlı olan Arguvan, 1873'de tekrar Tahir adı ile Keban'a bağlı bir nahiye haline getirilmiştir. Günümüzde  eski tapu kayıtlarına ihtiyaç duyulduğunda insanlarımız tapu kayıtlarını Arapgir ve Maden'de  aramakta eski yazı okuma yazma bilen tercüman veya çevirmenler yardımı ile tapularına konuşabilmektedirler. Cumhuriyetin ilanıyla  Tahir nahiyesi olarak Malatya'ya bağlanmıştır.  Arguvan 1954 yılında ise ilçe statüsüne kavuşturularak Malatya'ya  bağlanmıştır.

         İsmail Akbaba

                                                                                                                                                            05.12.2018      
Kaynak:
1.  BAŞBAKANLIK DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MALATYA 1520
2. Aralık 2018 -  https://osmanli1520.wordpress.com/malatya-1520/?fbclid=IwAR0CUwoTgv0xUXBE4Tt1uswizL2oTWnqVT349RtSCgCZg1Qq6kea0svpqVs
* Tahrir kayıtlarına göre Malatya da ermeni nüfusu Sayfa 11

Yorum Gönder

0 Yorumlar