Sidebar Ads

Arguvan Haber

ARGUVAN COĞRAFYASI





ARGUVAN  COĞRAFYASI


    
  İlçemiz Malatya'nın Kuzeyinde yer yer dalgalı bir arazide kurulmuş olup, ilçenin kuzeyi ve kuzey batısı dağlarla çevrilidir.  En yüksek dağı Göl dağıdır.1150 metre rakıma sahip olan Arguvan, iklim bakımından kışları çok karlı ve soğuk, yazları kurak ve sıcaktır. İlçemiz en çok yağışı İlkbahar"da alır.

     Toprak düzeyi genellikle çıplaktır. Ergani maden işletmesinde çıkarılan maden cevherleri Tokat ilinde eritilmekteydi. Osmanlı padişahı Abdulmecid'in (1839-1861) padişahlığı döneminde  1840 yılında 6 adet maden cevheri eritme fırını yaptırması, bu fırınları yakabilmek için odun kullanılması sonucu bölgede bulunan ormanların yok olmasına neden olmuştur. Arguvan ve çevresindeki ormanlarda padişahın emri ile kesilerek maden işletmesine taşınması sonucu toprak yüzeyi çıplak kalmıştır. Ancak, kuzey ve kuzeybatısında bozuk baltalık ve orman vasfını yitirmiş meşe örtüsü mevcuttur. 
      
   İlçemiz 2. derece deprem kuşağı bölgesindedir. İlçemiz kuruluş tarihinden bu güne kadar 1967, 1977 ve 1988 yıllarında meydana gelen heyelan ve çökmeler nedeniyle üç defa yer değiştirmiştir. En son meydana gelen toprak kaymalarında yeni yerleşim yerini tehdit etmektedir.
   
        Arguvan'ın belli başlı akarsuları olarak Kuzeyinde Şotik çayı, Doğusunda Bemere çayı, Batısında ise Asmaca çayı bulunmakla birlikte bu çaylar çoğu zaman yaz aylarında kuruduğundan,   sulu tarım yapılmasına fazla da imkan sağlamamaktadır.
     
        Arguvan ekonomisi olarak kuru tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. İlçenin ekonomisi nüfusunu beslemeye yetmediğinden  1950-1960 lar ve devam eden yıllarda ile,  il dışına ve yurt dışına aşırı derece göç vermiştir. Yine İlçede ekonomik sıkıntı çeken insanlar okumaya devlet kademelerinde görev almaya çok önem vermişlerdir. Günümüzde ise emekli olan insanlarımızın bir kısmı yaz aylarında  kentten köye dönüş yapmaktadırlar. İlçemiz üzerinden her hangi bir il veya ilçeyle direk kara yolu bağlantısı olmadığı için çıkmaz sokak pozisyonundadır, bu durumundan dolayı ilçemiz gelişmemiştir.

         Günümüzde resmi dairelerin tamamı ilçe müdürlükleri olarak mevcut olmasına rağmen Arguvan Adliyesi 
“Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun 15.06.2012 tarih ve 347 sayılı kararı ile Hekimhan adliyesine bağlanmıştır. (Yani Arguvan Adliyesi kapatılmıştır.) İlçemizde İlçe müdürlüklerinin dışında  yalnızca bir Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi bulunmaktadır.
      
         Arguvan'ın konaklama sorununu çözmek için belediye konuk evi  ve öğretmen evi mevcuttur.  Arguvan   Malatya 72 Km'lik bir mesafede olup, ulaşımını sağlamak üzere her saat Malatya'dan Arguvan'a ve Arguvan'dan Malatya'ya  minibüs seferleri mevcuttur.
                                                                       İsmail AKBABA

                                                                            05.12.2018

Yorum Gönder

0 Yorumlar