Sidebar Ads

Arguvan Haber

ARGUVAN TARLACIK KÖYÜ ULAŞIM SORUNU


                                  TARLACIK KÖYÜ ULAŞIM SORUNU

             Tarlacık köyü Arguvan ilçe merkezinin batısında, Arguvan sınırları içerisinde orta bir yerde bulunmaktadır.  Motorlu araçlar'la ulaşım sağlanmadan önce,  Arguvan'ın ücra yerlerinden, il merkezine gitmek isteyen insanlar köylerinden çıktıklarında bir günde Tarlacık Köyü, Yukarı Sülmenli veya  Aşağı Sülmenli köylerinde konaklarlardı.  İkinci gün ise il merkezine giderlerdi.  Malatya 'dan köylerine gitmek için yine  bir günde Tarlacık Köyü, Yukarı Sülmenli veya  Aşağı Sülmenli  köylerinde konaklar ve diğer gün köylerine kavuşabilirlerdi.
              Zamanla motorlu taşıtlar icat olup da ulaşım motorlu taşıtlar la yapılmaya başlayınca  haftanın belli günlerinde Kamyonlar köylere uğrar, köyde bulunan yolcuları alırlardı. İlk yıllarda her köye motorlu taşıtlar gitmezdi.  Merkezi, yola yakın ve yolu iyi olan köylere giderlerdi. Çevre köylerdeki insanlarda o köylerde toplanarak ( Çiflik, Kışla, Tatkınık, Asar, Gecekondu, Hakverdi ve bu köylere bağlı mezralar .) şehire giderlerdi. 
             Daha sonra motorlu taşıtlar ulaşım sektörüne daha fazla girmeye başlayınca  bu defa kamyonlar yolcu taşımadan alınarak, otobüs ve minibüsler devri başladı. Ulaşım sektöründe hayatımıza otobüs ve minübüsler girince insanlar daha da rahat etmeye başladılar ama bir yandan da köylerimiz hızlı bir şekilde kentlere göç vermeye ve köylerimizin nüfusu hızla düşmeye başladı.
               Cumhuriyetin ilk yıllarında ülke nüfusunun %80'i köylerde yaşarken,  makinalaşma sonucu  köyden kentlere yoğun göç başladı. Onbeş yirmi yıl gibi kısa bir zamanda köyler deki ülke nüfusunun azalması ile köylerde bulunan İlk ve Ortaokulların öğrencisizlik nedeniyle birer birer kapanmasına neden oldu.

              Nüfusu azalan köyler ulaşım sektöründe çalışan otobüs ve minibüslerin yolcu bulamamasına sebep oldu. Yolcu bulamayan  taşıma sektöründe çalışan kişiler araçlarını seferlerden kaldırdı, bir çoğu mesleğini bırakmak zorunda kaldı. Bir kısmı da il merkezi ile köy arasındaki seferlerini haftanın belli günlerine (Pazartesi, Salı, Perşembe ve Cuma) günlerine indirdiler Bazıları ise haftada iki güne kadar indirdiler. Köylerde nüfus böyle azalınca ister istemez ulaşım sorunu ortaya çıktı.

       
       30 Mart 2014 yerel seçimlerinden itibaren Malatya Büyük Şehir* kapsamına alındı.  Malatya Büyük Şehir kapsamına alınınca Malatya'nın idari yapılanmasında değişikliğe gidildi. 30 Mart öncesi köy kapsamında olan yerleşim yerleri  **mahalle kapsamına alınarak ilçe ve Büyük Şehir belediyelerine köy (Mahalle) de yaşayan insanların nüfusu üzerinden devlet  belediyelere   



kaynak aktarmaya başladı. Devletin aktardığı bu kaynaklarla bu köylerde (mahallelerde) yaşayan insanlara kaçınılmaz olarak hizmet götürülmesi   gerekiyordu.  Ancak belediyeler  bu kaynakları almakta çok gayretli görülmelerine rağmen 30 Mart 2014 den önce köy olan yeni mahallelere hizmet götürmekte fazlada istekli olmadıkları bu güne kadar yaptıkları çalışmalardan anlaşılmaktadır.
                  Tarlacık köyü , Yukarı Sülmenli, Aşağı Sülmenli köyleri Arguva'nın güney batısında bir yarım ay gibi çevirmekte olup,  Arguvan Malatya arasında sefer yapan Arguvan Kop. un güzergahını  Arguvan, Tarlacık Köyü, Yukarı Sülmenli Köyü ve Aşağı Sülmenli köyü yolunu takip ederek  Malatya'ya gitmesi halinde bu üç köyde yaşayan  binden fazla kişinin ulaşım sorununu tamamen  ve ayrıca bu köylere komşu olan bir çok köyün ulaşım sorununu  büyük oranda  çözmüş olacaklardır.
                                                                           İsmail AKBABA
                                                                                                                                                                                           03.12.2018
Kaynaklar:
*10/7/2004 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 23/7/2004 ayı :25531
**
(Mülga ikinci fıkra: 6/3/2008-5747/3 md.)
Bu sınırlar içinde kalan köylerin tüzel kişiliği sona ererek mahalleye dönüşür.

Yorum Gönder

0 Yorumlar