Sidebar Ads

Arguvan Haber

ABD, ÇEKİÇ GÜÇ VE TÜRKİYE




ABD, ÇEKİÇ GÜÇ VE TÜRKİYE

         Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin,  Kuveyt’in Basra eyaletine bağlı olduğunu ve bu nedenle de Basra’nın Irak hükumetine ait olduğunu düşünmüş ve bu düşünceyle ( ABD'de görmezden geleceğini ima edince) 2 Ağustos 1990’de Kuveyt’i işgal etti.

        Irak’ın Kuveyt’e askeri müdahalede bulunması büyük devletlerin tepkisini çekti. Bu tepkilerin sonucu olarak Birleşmiş Milletler güvenlik konseyi üyeleri tarafından Irak’a, bir dizi ekonomik ambargolar konuldu.  ABD başkanı George Bush askeri birliklerini Suudi Arabistan’a göndererek diğer üye devletlerden de askeri yardım talep etti. Amerika’nın bu talebi üzerine II. Dünya Savaşından sonra en büyük koalisyon gücü kuruldu.
       
        BM tarafından alınan kararla, 430.000’i Amerika askeri olmak üzere toplam 700.000 kişilik koalisyon güçleri “Çöl Kalkanı” adı verilen harekatla Irak’a karşı savaş açtılar.
        
       Tek başına koalisyon güçlerine direnmeye çalışan Saddam Hüseyin’in ise sadece üç müttefiki bulunuyordu. Bunlar; Ürdün, Yemen ve Filistin Kurtuluş Örgütüydü. Savaş koalisyon güçlerinin  zaferiyle sonuçlandı
      
     ABD Irak yönetiminin, Körfez harekatından sonra nükleer silah üretmeye başlamış hatta savaş sırasında ayaklanma çıkaran Kürt, Şii ve Azeri gruplar üzerinde kitlesel katliamlar yaptığını iddia etti.  Ülke içerisinde bulunan etnik yapıları  Saddam katliam yapacak yalanı ile komşu ülkelere sığınmaya yöneltti. 500 bin'i Türkiye ve 1.000.000' u İran'a sığındı.  (2. ABD- Irak savaşından sonra Irak'ın kimyasal silah kullandığı ve Atom bombası yapma girişiminin kendileri tarafından kurgulandığını İngiltere Başbakanı Tony Blair beyan etti.)
        
       ABD Irak'ın Kuzeyinde BM karaları ile kürt halkını korumak bahanesiyle 36. paralelin kuzeyine Irak uçaklarının ve Saddam birliklerinin geçişini engelleyen karar aldırdı. Kontrlu sağlayack güç (Çekiç Güç) Türkiye'de konuşlandı.  Saddam birliklerinin konrtol edemediği Kuzey Irak ta bulunan Bölgesel güçlere ve  yuvalanmış olan PKK'ya yardım ettikleri tespit edildi. Türk Silahlı Kuvvetleri ABD'nin bu hareketinden çok rahatsızdı. Çekiç Güç'ün ülkeden gönderilmesini istiyordu. Altı ayda bir TBMM'de görev süresi uzatılması gereken Çekiç Güç'ün  görev süresinin uzatılmasında sıkıntılar yaşanıyordu. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk siyaseti hizadan çıkmıştı.
       
       ABD Türk siyasetine ve Türk Silahlı Kuvvetlerini tekrar hizaya getirmek için bir takım operasyonlara başladı. Önce  Ekim 1992 de Ege denizinde Muavenet gemimizi kaza süsü vererek vurdu. Daha Sonra Jandarma Genel Komutanı Eşref BİTLİS'in uçağını düşürerek şehit ettiler.  Türk Ordusunu hizaya getirmeye çalıştılar.
     
       ABD  Türk siyasetini dize getirmek için ise örtülü bir çok operasyonlara  destek verdi. PKK'nın ülke içindeki operasyonlarının zirveye çıkarmak için elinden geleni yaptı. 24 Ocak 1993 Uğur Mumcu katledildi,  24 Mayıs 1993 Elazığ-Bingöl karayolunda PKK tarafından silahsız Türk askerlerine düzenlenen saldırıda 33 asker şehit edildi. 2 Temmuz 1993  Madımak Oteli'nin yakılarak 35 kişinin öldürüldü. 5 Temmuz 1993’te, Erzincan ilinin Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde PKK tarafından 33 sivil öldürüldü. 18 Temmuz 1993 de PKK, Van’ın Bahçesaray ilçesine bağlı Sündüzlü yaylasında silahlı saldırı gerçekleştirerek 24 kişinin öldürüldü.
      
       Buna benzer toplumu kargaşaya sürükleyecek, iç çatışmaları körükleyecek bir çok olayları hayata geçirerek siyaseti hizaya getirmeye çalıştı.

İsmail AKBABA
19.12.2018

Yorum Gönder

0 Yorumlar